Dropbox

Hvad er skyen?

Man hører så tit om at gemme dokumenter “i skyen” – men hvad er det egentlig?

Skyen er et virtuelt drev – dvs. du gemmer ikke dokumenterne på din egen PC men på et drev ude i Cyberspace. Dette kaldes ofte for en “cloudtjeneste”. Skyen er ikke så æterisk, som den lyder. Skyen er egentlig bare en samling harddiske og computere placeret i et datacenter et eller andet sted i verden og forbundet til internettet. Den tid, hvor man flyttede rundt på tingene med USB-stik og disketter er heldigvis snart ovre. Du overfører bare data til et sted i “skyen”, og så ligger de der og er tilgængelige over alt. Måske sker det automatisk: Når man tager et billede med telefonen, bliver det straks lagt ind på ens fotoside på nettet og delt på sociale medier.

Hvis man mister telefonen eller computerens harddisk går ned, er data stadig sikret, for nu ligger de i “skyen”. Du har ikke data fysisk, men du har adgang til dem, så længe du blot har en internetforbindelse.

Dropbox er en cloudtjeneste

Dropbox gør det muligt for brugerne at gemme filer direkte i skyen. Det betyder, at du kan gemme filerne fra din computer i mappen “Dropbox” og derefter tilgå dem fra hvilken som helst anden computer eller smartphone.

“Skyen” er altså et virtuelt sted og ikke bare et sted på din PC. Hvis du vælge at gemme et dokument i Dropbox, kan du se det pågældende dokument på alle dine enheder. Det vil sige, at hvis du gemmer et Worddokument på din Dropbox på computeren, så kan du også se dokumentet på din iPad, hvis ellers iPadden er tilsluttet Dropbox og du har installeret Word på din iPad.

Det skal præciseres, at Dropbox ikke er en backup-løsning, men er et delt drev i skyen. Du kan bruge Dropbox til at kopiere alle dine filer hertil – på samme måde som du kopierer alle andre filer til alle andre drev. Men som sagt er det ikke en backup-løsning.

Nedenstående artikel forklarer muligvis bedre, hvad det betyder, at noget er en cloudtjeneste:

http://meremobil.dk/2016/03/hvad-er-dropbox/

Dropbox er en cloudtjeneste, der gør det muligt for brugerne at gemme filer direkte i skyen. Det betyder, at du kan gemme filerne fra din computer i mappen “Dropbox” og derefter tilgå dem fra hvilken som helst anden computer eller smartphone. Når du placerer filer i Dropbox-mappen ligger de både på din lokale harddisk, men også i “skyen”, så du kan få adgang til filerne fra andre computere, din telefon eller tablet.

Du kan også dele dine filer og mapper med andre brugere – ligesom du kan vælge, at det kun er dig, der skal have adgang til dem.

Sådan gør du

Hvis du vil bruge Dropbox:

  1. Opret dig som bruger på dropbox.com
  2. Det er også her, du du downloader det program, du skal installere på din PC.
  3. Når du har installeret og downloadet, har du fået en ny mappe på din PC. Mappen hedder “Dropbox”.
  4. Du har også fået en gratis Dropbox-konto ved navn “Dropbox Basic”. Ved oprettelsen får du gratis gratis to GB lagerplads, som kan udvides til “Dropbox Pro” på en TB. Prisen er lige p.t. (december 2016) 99,00 $ årligt.
  5. Du skal bruge dit Dropbox-drev på helt samme måde som alle dine andre drev.


Hanne B. Stegemüller, 18. december 2016