LibreOffice

Mange programmer i én pakke

LibreOffice er en programpakke, der indeholder mange af de samme programpunkter som Microsofts Officepakke, dvs. her er Writer-dokument, Calc-dokument , Impress-præsentation, Draw-tegning, Math-formel og Base-database.

Denne pakke er kompatibel med Microsofts Officepakke. Dvs., at filerne kan udfærdiges, gemmes og læses i begge pakker.

LibreOffice er gratis.

Hent og installer programpakken

LibreOffice kan hentes på dansk her eller her.

Du henter ”Hovedinstallationsprogram” (213 MB). Hvis du ønsker programmet på andre sprog, klik på ”Skift sprog”. Du kan vælge at gemme filen og åbne senere eller at åbne straks.

Installationen starter med ”Velkommen til installationsguiden for LibreOffice”. Tryk Næste. Her vælger du ”Almindelig” (standard) og trykker Næste.

På dette billede kan du vælge, om programmet skal oprette en genvej på skrivebordet, og om programmet skal indlæses ved opstart af Windows. Du bør gå videre uden at ændre noget ved at trykke på “Installer”. Herefter går installationsprocessen i gang. Tryk “Udfør”, når installationen er færdig.

På skrivebordet er nu kommet en ikon, der hedder LibreOffice efterfulgt af versionsnummeret. Dobbeltklik på ikonen med venstre musetast for at åbne programmet. Du får følgende skærmbillede:

Punktet Udvidelser nederst giver dig mulighed for at tilføje clipart (tegninger/ikoner) og avancerede funktioner til LibreOffice.

Luk programmet ved at trykke på krydset i øverste højre hjørne eller tryk på Filer øverst til venstre og Afslut LibreOffice. Husk at gemme dit arbejde først. Se afsnittet Writer – dokument.


Writer–dokument

Et Writer-dokument er et tekstbehandlingsprogram. Tryk på Writer-dokument for at starte et nyt dokument. Du kan nu begynde at skrive.

Inden du fortsætter, bør du gemme filen, så du nemt kan finde den igen og arbejde videre.

Tryk på Filer og Gem som (kun første gang, du gemmer dokumentet). Så vælger du mappen, du vil gemme den i. Der kan evt. oprettes en ny mappe ved at trykke på Ny mappe og give den et navn, der er betegnende for det indholdet.

Efterfølgende bør du jævnligt trykke på diskikonen eller Ctrl+S, så du gemmer løbende, og ikke skal være bange for at miste det hele eller timers arbejde.

Du kan enten gemme i standardformatet .odt (filens efternavn), som kan læses i Microsoft Words seneste versioner, eller ændre filtype til en af nedenstående:

Når/hvis du efterfølgende vil åbne filen, åbner du LibreOffice igen og trykker på Åbn fil.

Så finder du den mappe, du lagde filen i, markerer den med musen og trykker Enter på tastaturet. Derefter kan du gå videre med arbejdet, udskrive eller bare lukke igen. Husk at gemme igen med Ctrl+S, hvis du ændrer noget i dokumentet, og så kan du lukke det igen. Hvis du vil lukke hele programmet, bruger du krydset øverst til højre.


Lone Ebbesen, 25. januar 2017