Formål:

Alt til Windows skriver følgende: “Macrium Reflect er et gratis program til tage backup af dine vigtige datafiler i Windows, så du altid kan genskabe dine data, hvis uheldet er ude. Macrium Reflect kan skabe et image af din harddisk uden behov for genstart. Du kan beskytte dine personlige dokumenter, billeder, musik, e-mails og meget mere.

Macrium Reflect understøtter backup af al slags data til lokale harddiske, netværksenheder, USB enheder og DVD medier.

Du bliver hjulpet igennem alle trinnene i backupprocessen med et brugervenligt interface og guider, der viser dig alle muligheder og funktioner.”

 Seneste version er i marts 2017 6.3.1745 fra 25. februar 2107.
Note: Programmet har mange funktioner blandt andet mange muligheder for backup. Denne guide begrænser sig til det at skabe et image og brænde en ISO-fil samt til at lave en backup af Windows

Macrium download agent

Gå til producentens egen hjemmeside, som knappen fører til. Klik på “Home use”. Derved downloader du filen “ReflectDL.exe”. Gem den på skrivebordet eller et andet sted, hvor du nemt kan finde den igen.

Dobbeltklik på filen så du kommer til programmets “Macrium Reflect Download Agent”.

  1. Som standard er programmet sat til at hente den gratis udgave i øverste afsnit, der hedder: “Select Installation Package”.
  2. I afsnittet “Download Location & options” gætter programmet på, hvor du vil placere den downloadede fil. Jeg lader programmet gætte på F:Program FilesMacrium.
  3. Der er på forhånd sat flueben i “Run installer directly after download”, som kan oversættes til: Start installationen straks filerne er hentet.”
  4. Under knappen “Options” skal du lige tjekke, at der er valgt rigtigt mellem 32 bit og 64 bit.
  5. Klik “Download”, som er den miderste knap nederst i billedet.

Efter du har klikket download får du et lille billede, hvor du skal bekræfte, at du vil hente (Confirm download) programmet. Det klikker du Yes/ja til.

Efter du har klikket download får du et lille billede, hvor du skal bekræfte at du vil hente (Confirm/download) programmet. Det klikker du Yes/ja til.

Macrium reflect installer

Næste billede påbegynder selve installationen. Klik “Next” og vent til installationen er færdig.

Setup guide/wizzard

Klik “Next”. Accepter licensbetingelserne. License key: Klik “Next”. Registration: Du kan registrere programmet ved at lade punktet stå i “Yes”. Jeg vælger i stedet at sætte prik i “No”. Klik “Next”. Accepter “Custom setup” og tag evt. stilling til, hvor du vil have programmet til at ligge. Hvis du ikke er tilfreds med standarden på C:Program FilesMacriumReflect retter du destinationen ved at trykke på “´Browse”. Klik “Next”.

Herefter er programmet klar til at blive installeret. Klik “Install”. Næste billede er en orientering om, at det kan tage flere minutter. Hos mig gik der imidlertid kun 10 sekunder. Programmet placerer selv et ikon på skrivebordet.

Brug af programmet

Når du klikker på ikonet, kommer der som det første en opfordring til at registrere dig som bruger. Jeg har ingen interesse i at kommunikere med dem, så jeg svarer “Do not remind me”.

Næste skærmbillede handler om det, der måske var hele din idé med at installere programmet – nemlig at kunne lave en “Rescue disk”, hvilket nok kan oversættes til enten “redningsdisk” eller “gendannelsesmedie”. Klik “Yes”.

Programmet kan:

  1. Gendanne din installation fra en backup
  2. Klare problemer med at starte Windows (kaldes også “at boote”).
  3. Håndtere at du ønsker at installere din Windowsinstallation på ny hardware.

Klik “Next”. Herefter følger en liste over de drivere, der er installeret, og du kan også opdatere dine drivere samtidig.

Definitioner: Windows PE nævnes flere gange. Windows Preinstallation Environment (også kaldet Windows PE eller blot WinPE) er en skrabet udgave af styresystemet Microsoft Windows, som blandt andet bruges af OEM‘er (fabrikanter af computerudstyr) og professionelle systembyggere til installation af Windows. Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Windows_PE

Klik “Next”. Programmet kører og arbejder med dine Windowsfiler.

Jeg havde flere gange lidt problemer med meddelelsen “Det andet program er optaget”. Man kan trykke Shift og komme til det, der forstyrrer Macrium Reflect. Hos mig var det flere gange en startmenu, der drillede. Når jeg lukkede den, kørte programmet videre uden problemer.

Når bearbejdningen af Windowsfilerne er færdig, vises nedenstående billede, hvor du skal tage stilling til, om du vil gemme filerne på fx en ekstern harddisk, eller om du vil lave en ISO-fil. Jeg vælger en ISO-fil.

Forklaring på en ISO-fil er et virtuelt billede af enten en cd, dvd eller blueray skive.  ISO er en forkortelse af ISO9660. Med billede menes, at den indeholder en identisk kopi af den disk, ISO-filen er oprettet ud fra. Det er ligesom, når man tager et fotografi, så laver man også en slags kopi af det, man fotograferer.

Klik “Finish”.

Når du har brændt din første ISO-fil, kommer du til programmets centrale vindue, der oppe i venstre hjørne rummer mulighed for at danne en fil på et valgfrit medie, som senere kan bruges til at boote fra, hvis fx din Windowsinstallation ikke vil starte.

Vælger du dette punkt, vil du blive guidet igennem de samme trin, som er beskrevet ovenfor.

Windows boot menu

Hvis din PC ikke vil starte, kan den let gendannes, hvis du beder Macrium Reflect danne en boot menu. Du kan herefter gendanne systemet uden at bruge CD/DVD.

Det gør du under menupunktet “Other tasks” > “Add Recovery Boot Menu Option”. På næste billede sætter du prik i den mulighed, der passer til din version af Windows.

Macrium Reflect danner en ny boot-liste. Herefter er du sikret let at kunne gendanne din PC.

Backup af Windows

Hvis du bare har behov for en backup af Windows, har Macrium Reflect et særskilt menupunkt til det.

Vælg “Backup” i menuen og herefter “Backup Windows”. På næste billede skal du tage stilling til, hvor Windows ligger, og programmet har forud udfyldt den relevante disk (C-drevet). Du skal blot tage stilling til “Destination” – altså hvor skal backuppen gemmes?

Resten klarer programmet selv.


Hanne B. Stegemüller. Second opinion John Stigers, 5. marts 2017