Slumre

Formål

Nogle computere med Windows 10 er født med at slumre efter to minutter, uanset hvordan du indstiller værdierne til i Kontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Strømstyring.

Guiden viser, hvordan du får adgang til et skjult menupunkt under “Slumre” i “Avancerede strømstyringsindstillinger”. Det skjulte punkt har navnet: “Timeoutværdi for uovervåget systemslumring”

Du kan også finde en (engelsk) guide om emnet her, hvor der er angivet flere løsningsmuligheder. Metoden med registreringsdatabasen, som denne guide viser, er dog formentlig den bedste.

Når du har gennemført denne guide, kan du muligvis få behov for en anden guide om strømstyring. Den finder du her.

Forskellen på “Slumre” og “Dvale”:

Definitioner hentet hos Microsoft:

Slumre er en strømbesparende tilstand, der gør det muligt for computeren hurtigt at vende tilbage til normal driftstilstand, typisk inden for nogle sekunder, når du vil fortsætte med arbejdet. Når du sætter computeren i slumretilstand, så svarer det til at sætte en dvd-afspiller på pause: Computeren holder straks op med den aktivitet, den er i gang med, og er klar til at starte igen, når du vil genoptage arbejdet.

Dvale er en strømbesparende tilstand, som primært er udviklet til bærbare computere. Mens slumretilstanden gemmer dit arbejde og dine indstillinger i hukommelsen og kun bruger lidt strøm, så gemmer dvaletilstanden åbne dokumenter og programmer på harddisken og slukker derefter computeren. Af alle strømbesparende tilstande i Windows bruger dvaletilstanden mindst strøm. Brug dvaletilstand på en bærbar computer, når du ved, at du ikke skal bruge den over længere tid, og du ikke har mulighed for at oplade batteriet i dette tidsrum.

Registreringsdatabasen

For at følge guiden skal du ind i registreringsdatabasen, der er nerven i Windows, og derfor skal du starte med at lave en backup af databasen i form af en eksport.

Tast Windowsknappen (den med flaget) og R for at få vinduet “Kør” frem. Skriv “regedit” (uden anførselstegnene) i feltet. Tryk enter. Lav en eksport af registreringsdatabasen ved at gå i Filer > Eksporter. Nederst i “Eksporter område” kan du vælge enten alt i databasen eller bare en gren, du allerede har markeret. Jeg vælger “Alt”, men det er ikke nødvendigt.

Indsæt en ny værdi i registreringsdatabasen

Du skal ændre en værdi i registreringsdatabasen ved at følge denne sti:

  1. HKEY_LOCAL_MACHINE >
  2. SYSTEM >
  3. CurrentControlSet >
  4. Control >
  5. Power >
  6. PowerSettings >
  7. 238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20 >
  8. 7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0

I højre side vil du se et billede som vist herunder. Dobbeltklik på Attributes og skriv “2” (uden anførselstegnene) i feltet Værdidata. Luk herefter registreringsdatabasen.

Indsæt en ny værdi i Windows’ strømstyring

Følg denne sti for at komme til en strømstyringsplan (bemærk at der er flere planer): Kontrolpanel > Hardware og lyd > Strømstyring > Rediger indstillinger for strømstyringsplan.

Vælg “Skift avancerede strømstyringsindstillinger”.

Gå til punktet ”Slumre” og udvid dette ved at klike på plustegnet. Gå ned til “Timeoutværdi for uovervåget systemslumring”. Her står sikkert “2” som standardværdi. Det overskriver du med “0” (nul – uden anførselstegn).

Når du skriver 0 (nul), opnår du, at punktet sættes “ud af drift”, og at du efter en genstart kan indstille Kontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Strømstyring som du ønsker det.


Henrik Willadsen og Hanne B. Stegemüller, 20. november 2017