Formål

Nogle computere med Windows 10 er født med at slumre efter to minutter, uanset hvordan du indstiller værdierne Kontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Strømstyring.

Guiden viser, hvordan du får adgang til et skjult menupunkt under “Slumre” i “Avancerede strømstyringsindstillinger”. Det skjulte punkt har navnet: “Timeoutværdi for uovervåget systemslumring”

Du kan også finde en (engelsk) guide om emnet her, hvor der er angivet flere løsningsmuligheder. Metoden med registreringsdatabasen, som denne guide viser, er dog formentlig den bedste.

Når du har gennemført denne guide, kan du muligvis få behov for en anden guide om strømstyring. Den finder du her.

Guiden beskriver to metoder:

 1. “Metode 1” er den manuelle vej, og den er god, hvis du i detaljer vil forstå, hvad der sker i processen.
 2. “Metode 2” består i at downloade en fil og køre den. Yderligere skal der ikke ske.

Uanset om du vælger den ene eller den anden metode, skal du tage backup som beskrevet i afsnittet “Registreringsdatabasen”.

Forskellen på “Slumre” og “Dvale”:

Definitioner hentet hos Microsoft:

Slumre er en strømbesparende tilstand, der gør det muligt for computeren hurtigt at vende tilbage til normal driftstilstand, typisk inden for nogle sekunder, når du vil fortsætte med arbejdet. Når du sætter computeren i slumretilstand, så svarer det til at sætte en dvd-afspiller på pause: Computeren holder straks op med den aktivitet, den er i gang med, og er klar til at starte igen, når du vil genoptage arbejdet.

Dvale er en strømbesparende tilstand, som primært er udviklet til bærbare computere. Mens slumretilstanden gemmer dit arbejde og dine indstillinger i hukommelsen og kun bruger lidt strøm, så gemmer dvaletilstanden åbne dokumenter og programmer på harddisken og slukker derefter computeren. Af alle strømbesparende tilstande i Windows bruger dvaletilstanden mindst strøm. Brug dvaletilstand på en bærbar computer, når du ved, at du ikke skal bruge den over længere tid, og du ikke har mulighed for at oplade batteriet i dette tidsrum.

Registreringsdatabasen

For at følge guiden skal du ind i registreringsdatabasen, der er nerven i Windows, og derfor skal du starte med at lave en backup af databasen i form af en eksport. Det gør du sådan:

 1. Tast Windowsknappen (den med flaget) og R for at få vinduet “Kør” frem.
 2. Skriv “regedit” (uden anførselstegnene) i feltet. Tryk enter. Lav en eksport af registreringsdatabasen ved at gå i Filer > Eksporter.
 3. Nederst i “Eksporter område” kan du vælge enten alt i databasen eller bare en gren, du allerede har markeret. Jeg vælger “Alt”, men det er ikke nødvendigt.

Metode 1

Indsæt en ny værdi i registreringsdatabasen

Du skal ændre en værdi i registreringsdatabasen ved at følge denne sti:

 1. HKEY_LOCAL_MACHINE >
 2. SYSTEM >
 3. CurrentControlSet >
 4. Control >
 5. Power >
 6. PowerSettings >
 7. 238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20 >
 8. 7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0

I højre side vil du se et billede som vist herover. Dobbeltklik på Attributes og skriv “2” (uden anførselstegnene) i feltet Værdidata. Luk herefter registreringsdatabasen.

Indsæt en ny værdi i Windows’ strømstyring

Der er to muligheder afhængig af din Windowsversion:

 1. Du finder din Windowsversion således:
  1. Skriv “Winver” (uden anførselstegnene) nede ved startknappen.
  2. Du får vist et billede, hvor versionen vises. Se evt. billedet nederst.
 2. Følg denne sti hvis du har Windows 7 eller Windows 10 tidligere end Fall Creators Update:
  1. Din version er tidligere end Fall Creators Update, hvis den hedder et tal mindre end 1703. Du skal i praksis kigge efter, om den hedder 1607.
  2. Du skal så følge denne sti: Kontrolpanel > Hardware og lyd > Strømstyring > Rediger indstillinger for strømstyringsplan.
 3. Følg denne sti hvis du har en nyere udgave af Windows (1703 eller større):
  1. Start > Indstillinger (Tandhjul) > System > Strømstyring og slumretilstand.
  2. Vælg “Flere indstillinger for strømstyring”.
  3. Klik på ”Skift indstillinger for plan”.
  4. Klik på “Skift avancerede strømstyringsindstillinger”.
  5. Gå til punktet ”Slumre” og udvid dette ved at klike på plustegnet.
  6. Gå ned til “Timeoutværdi for uovervåget systemslumring”. Her står sikkert “2” som standardværdi. Det overskriver du med “0” (nul – uden anførselstegn).
  7. Når du skriver 0 (nul), opnår du, at punktet sættes “ud af drift”, og at du efter en genstart kan indstille Kontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Strømstyring som du ønsker det.
 4. PS: Man kan også skrive “strømstyring” i “Søg” og så vælge “Rediger strømstyringsplan.”

Metode 2

Alt det ovenstående i metode 1 kan gøres meget lettere, ved at du kører et lille program, der gør det hele for dig. Programmet finder du her.

Gem programmet på dit skrivebord, og dobbeltklik dernæst på det.

Når du har kørt programmet, vil du få en kvittering som denne:


Henrik Willadsen, René Rigensborg og John Stigers, 11. marts 2018