Formål

Oplever du problemer med din PC, kan du vælge et systemgendannelsespunkt, der blev oprettet, før problemerne begyndte. Ved at vælge et gendannelsespunkt rulles computerens indstillinger tilbage, til før problemet opstod, hvilket får din computer til at køre normalt igen. Processen berører ikke dine filer (fx billeder og dokumenter), det er kun selve systemet, der omfattes.

Mange programmer tilbyder automatisk at oprette et gendannelsespunkt før installation eller afinstallation. Det skal du sige ja til. Hvis du bruger Revo Uninstaller, bliver der altid oprettet et gendannelsespunkt før enhver afinstallation. Herudover opretter Windows af sig selv jævnlige gendannelsespunkter, når der sker “væsentlige ændringer” som fx jubilæumsopdateringen. Sidst i denne guide findes en beskrivelse af, hvordan du selv kan styre disse intervaller ved hjælp af “Opgavestyring”.

Uanset hvordan de nye gendannelsespunkter opstår, er det vigtig, at du:

  • Klikker på “Konfigurer” og kontrollerer, at der er mærke i “Slå systembeskyttelse til”. Det har det med at “falde af”, så kig efter engang imellem, og især hvis du fx cloner (kopierer) din harddisk eller geninstallerer dit Windows helt fra bunden.
  • Afsætter tilstrækkeligt med diskplads. Fem gigabyte plejer at være tilstrækkeligt.

Denne guide beskriver, hvordan du henholdsvis opretter og bruger et gendannelsespunkt i Windows 10.

Opret et gendannelsespunkt

Søg efter ordet “gendan” nede i luppen i venstre hjørne. Du får dette billede. Vælg “Opret et gendannelsespunkt”.

Herefter vises “Egenskaber for system”. Du kan vælge de forskellige drev, der findes på din PC. Du skal altid som minimum vælge det drev, hvor Windows er installeret. Det vil fremgå af skærmbilledet, hvor det er, da det er beskrevet som “System”.

Klik på “Opret”. Der kommer en rude, hvor du kan navngive det aktuelle gendannelsespunkt. Jeg skriver “Alt OK”, der er en dækkende beskrivelse. Klik “Opret”. Herefter går Windows i gang med at oprette gendannelsespunktet. Efter kort tid får du meddelelsen “Gendannelsespunktet blev oprettet”. Tryk på “Luk”.

Brug et gendannelsespunkt

Hvis du vil bruge gendannelsespunkt, gør du følgende:

For det første skal du deaktivere dit antivirusprogram. Hvis du ikke gør det, køres hele processen igennem, men ender med en meddelelse om, at gendannelsen mislykkedes, fordi antivirusprogrammet var aktivt.

Skriv “Gendan” (uden anførselstegnene) nede ved startknappen > Opret et gendannelsespunkt (Ja det er ulogisk) >Du får billedet “Egenskaber for system”:

Vælg herefter “Systemgendannelse”.

Tryk derefter “Næste”. Så vises et billede af de forskellige gendannelsespunkter sammen med dato og beskrivelse.

Marker et af punkterne og klik på “Næste”, som bringer dig til en bekræftelse på, at du virkelig vil gendanne. Klik “Udfør”. Du får en advarsel om, at når først processen er sat i gang, kan den ikke fortrydes. Vælg “Ja” eller “Nej”.

Din PC vil køre i ganske lang tid, hvor du ikke rigtig kan se, om der sker noget – men det gør der! Processen afsluttes med en genstart.

Nu er dit problem forhåbentlig løst.

Brug “Opgavestyring” til at styre de automatiske kørsler
  1. Skriv “Opgavestyring” (uden anførselstegn) nede i søgefeltet ved luppen.
  2. Klik på “Biblioteket Opgavestyring” > “Microsoft” > “Windows” > Rul ned til “SystemRestore”.
  3. I feltet midt i billedet finder du følgende beskrivelse: “Denne opgave opretter almindelige systembeskyttelsespunkter.” Det vil sige, at du er det rigtige sted. Marker rækken med navnet SR (for SystemRestore) oppe i det øverste felt:

Nu kan du redigere opgaven ved at vælge “Egenskaber” i højre side

Klik på fanebladet “Udløsere” > Klik på “Ny” (hvis du ikke har en udløser i forvejen) eller “Rediger”, hvis du allerede har en udløser.

Øverst vælger du “Efter tidsplan”, og herefter sætter du tidsplanen, så den passer til dine behov.


Martin Østerberg og Hanne B. Stegemüller, 22. januar 2017