Windows Movie Maker

Formål

Windows Movie Maker er et videoredigeringsprogam. Det vil sige, at du kan supplere dine almindelige billeder og film med fx tekster og underlægningsmusik.

Windows Movie Maker er ikke længere officielt understøttet, men ifølge Microsoft selv, skulle Windows 8-versionen virke glimrende på Windows 10; du skal bare selv downloade programmet.

Denne guide angår Windows 7, Windows 8 og Windows 10.

Hent og installer
 1. Programmet hentes fx her. Det er et af de få steder, man stadig kan hente den sidste version af Windows Movie Maker, ref. “Perhaps” fra “Mit Windows”.
 2. Klik på “Download” oppe til venstre.
 3. På næste billede: klik på “Softpedia Secure Download (US)”. Det medfører en fil kaldet “wlsetup-all.exe”. Gem den på skrivebordet, så du let kan finde den igen.
 4. Dobbeltklik på exe-filen. Du får den sædvanlige: “Vil du tillade, at denne app, som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed?”. Det svarer du ja til.
 5. Herefter kommer installationsprogrammet frem. Klik “Next”.
 6. Accepter licensbetingelserne ved at sætte mærke i “I accept the agreement”. Klik “Next”
 7. Vælg hvor programmet skal installeres. Standarden er “c:\Program Files (x86)\Windows Movie Maker”, og den er fin for de fleste. Klik “Next”.
 8. Skal der dannes en folder i din startmenu? Klik “Next”.
 9. Skal der lægges en genvej på skrivebordet og et ikon til hurtig start? Jeg bevarer fluebenet i “Create a desktop icon” men fjerner fluebenet i “Create a Quick launch icon”. Klik “Next”.
 10. Der vises et billede, der opsummerer dine valg. Installationsprocessen er klar til at gå i gang. Klik “Install”.
 11. Installationen tager kun kort tid. Når den er afsluttet, klikker du “Finish”.
 12. Afhængig af dit valg under nummer ni, vil der nu ligge et ikon på dit skrivebord ved navn: “Windows Movie Maker”
Brug programmet

Det første vindue du ser, er dette, som ikke er særlig brugervenligt:

Det lette først

Windows Movie Maker er et komplekst program med mange muligheder. Der findes masser af betalingsprogrammer til at redigere videoer, og de kan selvfølgelig mere. Realiteten er bare, at det, de yderligere kan, ikke er nødvendigt for flertallet af brugere. Windows Movie Maker slår altså til for de fleste.

For at komme i gang og bare prøve de muligheder der er, skal du oprette et lille projekt. Det gør du vha. menupunktet Fil > New project.

De grundlæggende trin er oplistet herunder:

 1. Vælg videosekvensen/billederne.
 2. Tilføj musik.
 3. Tilføj Title (en indledende tekst. Hos mig: “Græske billeder og svensk musik”.)
 4. Tilføj evt. Caption som betyder billedtekst – altså en tekst der anbringes på et bestemt billede.
 5.  Tilføj Credits (en tak til musikeren og respekt for lov om ophavsret)

Der er en meget fin guide her, som retter sig mod det at arbejde med videoer.

Gør billederne mindre

Hvis du vil dele dit arbejde på internettet eller sende det som en vedhæftet fil, skal du være opmærksom på filens samlede størrelse. Du kan reducere størrelsen rigtig meget ved at starte med at gemme en kopi af dine billeder med 72 dpi i stedet for standarden, der er 300 dpi.

 • I GIMP gøres det vha. Billede > Skaler billede.
 • I Adobe Photoshop gøres det vha. Billede > Billedstørrelse
 • I IrfanView gøres det vha. Image > Resize/Resample
Vi kigger på billeder

Klik på menupunktet “Add videos and photos” og udpeg de billeder, du vil have med i projektet.

Når det er gjort, klikker du på “Add music” for at få en form for underlægningsmusik til billederne. Udpeg et eller flere musikstykker.

Hvis du ikke gør noget, bliver musikken afsluttet brat, når det sidste billede er nået. En enkel løsning på det er at gå til menuen Options > Fade. Der er flere forskellige muligheder for at fade ud. Jeg har valgt “Fast”, som pilen viser.

Når du har sat filmen sammen med alle de elementer, du ønsker, vil du få et billede som dette ovre i resultatfeltet:

Filmen ser ud som tre lag, og det er den netop også: 1) Billederne/filmen, 2) Musikken og 3) De tekster du måtte have sat på.

Filmen kan ses her:

Sæt stillbilleder sammen til en “video”

Windows Movie Maker er som tidligere beskrevet fyldt med muligheder. Blandt andet kan du få helt almindelige stillbilleder til at fungere som en “video”. Ordet “video” er sat i citationstegn, for det er ikke en video, det er almindelige billeder, hvor der zoomes og panoreres. Det kan blive rigtig pænt.

 1. Vælg billederne som du har gjort det i forrige afsnit.
 2. Læg musik på.
 3. Til videoer kan det være rart at få musik og billede til at følges ad. Det kan du gøre i fanebladet “Project” og så “Fit to music”. Dvs. hvis musikstykket varer tre minutter, tilpasser programmet også billederne til at vare tre minutter. Typisk vil det betyde, at du automatisk får mange flere billeder sat ind, hvilket kan få filen til at vokse sig meget stor. Det er værd at overveje, hvis den skal lægges på en hjemmeside eller sendes på e-mail.
 4. Tilføj evt. Credits og Title.
 5. Gem på følgende måde: Fil > Save Movie > Recommended for this project. Denne metode bevirker, at filen automatisk får det rigtige format, som er *.MP4.
 6. Hvis du skal lægge filmen på en hjemmeside, og din udbyder har begrænsninger på filstørrelserne, kan du i stedet prøve at bruge: Fil > Save Movie > For computer. Filen bliver meget mindre, og kvaliteten bliver selvfølgelig ikke lige så god.

Der er et lille eksempel på 57 sekunder herunder:

I denne post på min egen blog, er der flere eksempler på stillbilleder, der er blevet til en “video”.

Webcam…

2. april 2017 Denne del mangler endnu.

Konverter til MP4-format/filtype

Hvis du ønsker at lægge de filer, der er et resultat af optagelserne med dit webcam, på nettet, skal du konvertere fra formatet wmp til formatet MP4. Der findes mange betalingsløsninger, men VLC tilbyder at gøre det gratis. Programmet VLC er gratis, og du finder en guide til det her. Der er også en fin guide til selve konverteringen på engelsk her.

Note: Dit webhotel kan have begrænsninger på hvilke filformater, du må uploade. Det vil sige, at hvis denne konvertering lykkes, men filen ikke kan ses på din hjemmeside, skal du i dialog med din udbyder.

 1. Åbn VLC. Under menupunktet “Medier”vælger du “Konverter/Gem” eller bruger genvejen CTRL + R.
 2. Næste billede hedder “Åbn medie”. Klik på “Tilføj” i højre side og udpeg den/de filer, du vil have konverteret. Hos mig hedder filen fx “Capture 1 (02-04-2017 10-54).wmv”
 3. Klik på filen og vælg “Åbn” nede i højre hjørne.
 4. Klik på “Konverter/Gem”.
 5. På næste billede skal du angive en destinationsfil (altså hvor skal den konverterede fil gemmes?) Klik på “Gennemse”.
 6. På næste billede giver du den konverterede fil et navn. Min hedder fx “Test til guide”. Bemærk at filtypen uden videre er sat til *.MP4. Afslut med “Gem”
 7. Næste billede hedder “Konverter”. Klik på “Start”.
 8. Nu konverteres filen. Det er ikke noget, du ser ske. Men du kan gå til din valgte mappe og konstatere, at der nu ligger en MP4-fil med det valgte navn.
Brug YouTube i stedet!

Note: Hvis du ønsker at lægger dit slideshow/din “video” på nettet er den bedste og nemmeste løsning at bruge YouTube som “genvej”. På den måde behøver du ikke tænke på konvertering mv. YouTube klarer det hele for dig. Endnu en fordel er, at du ikke behøver at bekymre dig om filstørrelsen. YouTube har uendeligt meget plads.

Du uploader dit slideshow/video i *.mp4-format til YouTube, og når hele sekvensen er uploadet, forærer YouTube dig et link, og det eneste, du herefter skal gøre, er at kopiere dette link ind på din hjemmeside, din blog eller hvordan du nu publicerer på nettet.

Google har for snart mange år siden (i 2006) købt YouTube. Det betyder for dig, at du skal have en Googlekonto for at kunne oprette en kanal på YouTube. Denne guide beskriver i kort form, hvordan du skal gøre.

Jeg synes selv, at YouTube giver de flotteste resultater. Du ser et eksempel herunder:

Brænd CD eller DVD

Metode 1, som du skal prøve først: I nogle versioner af Windows Movie Maker kan man brænde en DVD ved at:

 1. Klikke på fanebladet Fil.
 2. Klikke på Gem film > Brænd DVD,
 3. eller Gem film > Til HD-visning. I dette tilfælde gemmes filmen på PC’en.

Hos mig findes disse muligheder desværre ikke, hvilket måske skyldes kombinationen af min version af Windows Movie Maker (2012) og min Windowsversion (Windows 10).

Metode 2: Brug CDBurnerXP, som der findes en guide til her. Den fil, du skal brænde, er den, der har filtypen *.MP4, og du skal vælge den øverste mulighed i CDBurnerXP. Det er den, jeg har testet. Det ville give mere mening at bruge “Lyd CD/DVD”, den tredje mulighed, men i hvert fald jeg kan ikke få det til at fungere.

Så snart brændingen er overstået, kan du klikke på filen og afspille den. Det fungerer fint.

 


Hanne B. Stegemüller, 9 .december 2017